Ontstaan van Aula Magna


Initiatiefnemers


Aula Magna is uit het initiatief van een kleine groep Brusselaars intstaan die de toekomst van hun stad wensten te bedenken.


Vaststelling


Zij stellen eerst vast dat hun stad met vele uitdagingen te kampen heeft waaronder een paar buiten het Gewest aangegaan moeten worden om waargemakt te worden


Zij zijn tevens de mening toegedaan dat hun stad tegelijkertijd een breekbaar geheel vormt en een plaats is wiens toekomst veelbelovend is.


Zij stellen meteen vast dat de veelvoudige hoofdstad van Europa, van België, van Vlaanderen en van de Franse Gemeenschap nooit het voorwerp uitmaakt van een lange termijn, multidisciplinaire reflexie die niet onder de korte termijn contraintes van de politieke onderhandelingen over het Belgische institutioneel model zou vallen.


Erger nog, het denkwerk over de stad (en meer nog de beslissingen die daaruit vloeien) is bijna altijd de eigendom van niet-Brusselaars,  wat op zich geen probleem is indien de Brusselaars, als eerste betrokken partij niet uit het debat worden gehouden.


Te dezer opzicht, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Brusselaars in zulke debatten van een grote discretie betuigen, niet alleen omwille van hun numerieke zwakte in de schoot van de nederlandstalige en franstalige partijen die hun steun voornamelijk bij de inwoners van de twee andere Gewesten van het land vinden.


Vele redenen kunnen aangeroepen worden om deze stand van zaken uit te leggen.


De Brusselaars denken vaak dat de ontwikkeling van hun stad van zelf gaat, al is niets minder waar.

Overigens, niet zeer geneigd zijnde het Belgisch federaal model in vraag te stellen en evenmin het separatisme in de hand te werken, zij voelen de nood voor een nieuw evenwicht weinig aan.


Tenslotte, sommigen leggen zij er zich bij neer dat het lot van hun stad niet in hun handen rust.


Doelstelling


De initiatiefnemers van Aula Magna denken date en brede en gediversifieerde groep Brusselaars, werkende op een gestruktureerede wijze, een grondige, niet-partijgebonden denkoefening over een voornamelijk stedelijk projekt kan voeren.


Ze denken zo de nodige vaststellingen te kunnen maken om de ware realiteiten van dit stedelijk geheel, de recente en op korte en middellange termijn voorspelbare evoluties te doen te voorschijn komen, de problemen te helpen identificeren en de schetsen van oplossingen en de voorstellen van allerlei aard (reglementair, wetgevend, grondwettelijk maar vooral economisch, sociaal, kultureel uit privé of publieke afkomst) te leveren.

Presentatie

    Overzicht

    Ontstaan

    Benadering   

    Organisatie

    Statuten

    "Aula Magna"?


Evenementen

& Publikaties


Links


Kontakten